În ciuda superiorităţii de raţiune

Vedem uneori pe cei mai inteligenţi şi înţelegători oameni făcând în viaţa de zi cu zi lucruri, la care trebuie să scuturăm capul de mirare.

Îi vedem pe cei mai adânci teoreticiei ai psihologiei umane căzând pradă celor mai grosolane înşelăciuni. Vedem oameni cu cea mai mare experienţă şi îndemânare alegând mijloace nepotrivite în situaţii zilnice, vedem că nu reuşesc să aibă influenţă asupra altora, vedem că în ciuda superiorităţii lor de raţiune sunt dependenţi de nebunii străine, de toanele şi incăpăţânarea altora mai slabi, vedem că se lasă conduşi şi maltrataţi de capete strâmbe, care nu sunt demne nici să le desfacă şireturile, şi că pe de altă parte slăbicioşii şi lipsiţii de minte se impun cu lucruri, pe care înţeleptul nici nu cuteză să şi le dorească. Vedem câte un vrednic râmanand aproape cu desăvârşire nerecunoscut.

Vedem capetele cele mai glumeţe şi isteţe în societate – unde toţi ochii sunt îndreptaţi spre ei şi toţi aşteaptă cu nerăbdare fiecare cuvânt ce iese din gura acestora – jucând un rol nefavorabil; îi vedem cum amuţesc sau cum spun tot felul de lucruri banale, în timp ce altul, de-a dreptul gol la minte, reuşeşte cu cei doar douăzeci şi trei de termeni, pe care i-a cules pe ici şi colo, să-şi le azvârle în mulţime şi să le construiască cu atâta măiestrie încât atrage atenţia şi este considerat până şi de oamenii cunoscători.

Vedem cum cele mai strălucite frumuseţi nu sunt într-atât pe placul oamenilor, iar altele înzestrate cu mai puţină graţie, interesează în general.

Toate aceste observaţii par a ne spune, că cei mai învăţaţi oameni, ori sunt cei mai neîndemânatici în toate afacerile lumii, ori cel puţin destul de nefericiţi, fiind daţi îndărăt datorită lipsei unei anumite agilităţi a lor, şi că cei mai spirituali, înzestraţi de natură cu toate calităţile interioare şi exterioare, de multe ori înţeleg a place şi a sclipi cel mai puţin.“

Adolph Freiherr Knigge: Über den Umgang mit Menschen (Despre relaţiile umane), traducere din germană în româneşte de Silvia I. Zimmermann.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s