Condiţia prieteniei depline

Este un principiu cam unanim acceptat după care prietenia deplină ar fi condiţionată de egalitatea de clasă socială şi de vârstă.

Dragostea se spune că ar fi oarbă; ea leagă cu o putere inexplicabilă două inimi una de cealaltă, care par a nu se potrivi din perspectiva rece a examinatorului; şi pentru că este condusă de emoţii şi nu de raţiune ar lăsa astfel deoparte toate consideraţiile de distanţare, care formează condiţiile exterioare.

Prietenia în schimb s-ar baza pe armonie în principii şi înclinări; dar fiecare vârstă precum şi fiecare clasă socială ar avea dispoziţia sa tipică după modul său de educaţie şi experienţă, şi de aceea nu s-ar putea ajunge la împlinirea unei prietenii între persoanele de vârste diferite şi de condiţii sociale inegale, în aşa măsură cum o cere legătura de prietenie.

***

Traducere din germană din: Adolph Freiherr Knigge: Über den Umgang mit Menschen (Despre relaţiile umane), ediţia a 16-a, 1878, Partea a II-a, Capitolul 6: Despre prieteni şi duşmani, traducere din germană în româneşte de Silvia I. Zimmermann.


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s