„Prescrie mării cât de mult să inunde, dacă străpunge stavila care secole de-a rândul a oprit-o!”

Nimic nu mi se pare mai stupid ca atunci când ne revărsăm cu lozinci morale şi politice asupra drepturilor şi nedrepturilor unei întregi naţiuni pentru a-şi schimba forma de conducere;

când filozofăm ce ar fi trebuit să facă un popor, atunci când se indignează, şi cum ar fi trebuit şi putut să acţioneze mai bine şi mai blând şi dacă a curs prea mult sau prea puţin sânge pentru asta.

Da, dacă este vorba de un plan, pe care îl face un singur om, (…) atunci poate că s-ar putea judeca în ce măsură avea dreptul şi motivul şi dacă a putut în acea stare politică şi emoţională a naţiunii să se incoroneze cu laurii succesului sau nu şi ce mijloace ar fi trebuit să aleagă pentru a-şi împlini scopul.

Însă dacă un întreg popor este determinat printr-un un lung şir de cauze să-şi înlăture cu violenţă forma anterioară de conducere – care n-a fost aptă de nimic, care nu se potrivea cu timpurile actuale şi cu gradul actual de cultură, în care majoritatea cetăţenilor se simţea nefericită – dacă toţi sunt însufleţiţi pentru asta de acelaşi spirit, trezit în ei de situaţia lor mizerabilă, dacă nimic nu se desfăşoară după un plan ordonat celest ci totul în voia vântului – cine să ceara atunci ordine? Cine poate stabili aici dacă se întâmplă prea mult sau prea puţin?

Prescrie mării cât de mult să inunde, dacă străpunge stavila care secole de-a rândul a oprit-o!

***

Traducere din germană din: Adolph Freiherr Knigge: „Josephs von Wurmbrand, Kaiserlich abyssinischen Ex-Ministers, jezzigen Notarii caesarii publici in der Reichstadt Bopfingen, politisches Glaubensbekenntniß, mit Hinsicht auf die französische Revolution und deren Folgen“, Frankfurt und Leipzig, 1792, („Despre Revoluţia Franceză şi urmările ei” (1792), Partea a II-a: Reflecţii generale asupra revoluţiilor violente), [trad. ro.: S. I. Zimmermann].

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s