Despre Knigge

Baronul Adolph Franz Friedrich Ludwig Knigge (născut în 16. octombrie 1752 în Bredenbeck lângă Hannover, decedat în 6. mai 1796 în Bremen) a fost un scriitor şi iluminist german. A devenit foarte cunoscut datorită cărţii sale „Despre relaţiile umane“ („Über den Umgang mit Menschen“) publicată pentru prima dată în 1788 şi care este subiectul acestui blog în traducere în limba română.

În ciuda intenţiei lui Knigge de a reda în această carte o sociologie practică a relaţiilor dintre oameni, cartea „Despre relaţiile umane“a fost înţeleasă deja de cititorii timpului său greşit, fíind apreciată în special ca un cod de comportament. Dar tocmai această eroare în recepţia intenţiei scriitorului a dus la răspândirea cărţii şi reeditarea ei în repetate ediţii, numele Knigge fiind folosit în Germania până în zilele noastre sinonim cu codului bunelor maniere.

Mai puţin cunoscut este faptul ca baronul Knigge a fost un adevarat spirit revolutionar, adept al iluminismului – o mişcare ideologică şi culturală antifeudală – şi că a militat pentru introducerea parlamentarismului în Germania. Datoriăa romanelor sale, a satirelor la adresa aristocraţiei, a dramelor şi autobiografiei sale, Knigge a fost unul dintre cei mai citiţi autori din Germania de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi în acelaşi timp un ghimpe în ochii aristocraţiei, căreia îi aparţinea prin origine.

Silvia Irina Zimmermann

Link:

Articolul despre Adolph Knigge în Wikipedia (versiunea românească)

Anunțuri